Hipotensiunea in timpul sarcinii

Nu este neobisnuit sa experimentezi hipotensiunea in timpul sarcinii.

Multe femei nu realizeaza ca sarcina poate afecta presiunea sangelui. Aceasta apare pentru ca circulatia se mareste in timpul sarcinii, iar schimbarile hormonale cauzeaza dilatarea vaselor, ducand la scaderea tensiunii arteriale.

Aceasta incepe sa scada la inceputul sarcinii si , de obicei, este cea mai scazuta in mijlocul celui de-al doilea trimestru. Pentru multi specialisti, hipotensiunea este definita de presiunea sangvian care ofera persoanei simtpomele descrise mai jos si nu dupa o masura standard.

Nu este surprinzator ca femeile pot experimenta hipotensiunea in timpul sarcinii. Aceste simptome sunt similare celor obisnuite. Adica, simptomele includ starile de ameteala si chiar si de lesin. O scadere normala a tensiunii care apare in timpul sarcinii nu cauzeaza simptome severe ale hipotensiunii cum e apoplexia. Totusi, in cazul celor cu sepsis sau pierderi masive de sange, o scadere severa a presiunii poate rezulta in deficiente ale organelor ca insuficienta renala, atac de cord sau AVC.

Tensiunea arteriala normala la femeile insarcinate este variabila, insa la majoritatea femeilor presiunea sistolica scade cu pana la 5 mmHg, iar cea diastolica ci pana la 15 mmHg intr-o sarcina normala. Aceste nivele isi revin la normal dupa sarcina.

Femeile insarcinate care experimenteaza stari de ameteala din cauza hipotensiunii pot urma cativa pasi pentru a minimiza simptomele si pentru siguranta proprie:

  • Te poti aseza sau intinde cand simti ca iti vine sa lesini
  • Evita sa stai in picioare prea repede
  • Aseaza-te pe partea stanga pentru a creste circulatia spre inima


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *