Hipertensiunea esentiala vs hipertensiunea secundara

Hipertensiunea esentiala

In aproximativ 95 % din cazurile de hipertensiune din Statele Unite, cauza nu este determinata.

Acest tip de hipertensiune este numita hipertensiune esentiala. Desi aceasta conditie ramane partial un mister, a fost asociata cu anumiti factori de risc.

Tensiunea arteriala ridicata tinde sa fie ereditara si este mai probabil sa afecteze barbatii decat femeile. Varsta si rasa joaca un rol important. In Statele  Unite, afro – americanii sunt de doua ori mai predispusi sa dezvolte tensiune ridicata, desi diferenta incepe sa se ingusteze in jurul varstei de 44 de ani. Dupa varsta de 65 de ani, femeile afro – americane au cea mai mare incidenta de a dezvolta hipertensiune.

Hipertensiunea esentiala este influentata semnificativ si de dieta si stil de viata. Legatura dintre sare si tensiune este foarte importanta. Persoanele care traiesc in insulele nordice ale Japoniei consuma mai multa sare decat in oricare parte a lumii si prezinta un risc foarte ridicat de a dezvolta hipertensiune esentiala. Prin contrast, persoanele care nu adauga sare mancarurilor nu arata aproape deloc urme de hipertensiune esentiala.

Hipertensiunea secundara

Cand poate fi identificata o cauza directa penrtu hipertensiune, conditia este descrisa ca hipertensiune secundara. Printre cauzele cunoscute ale hipertensiunii secundare, bolile de rinichi sunt pe primul loc. Hipertensiunea poate fi declansata de tumori sau alte anormalitati care pot cauza secretia in exces de hormoni de catre glandele adrenale. Pastilele contraceptive – mai ales cele care contin estrogen – si sarcina pot creste tensiunea, cat si medicamentele care contracta vasele de sange.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *