Factori care pot schimba hipertensiunea

Desi unii factori ca varsta sexul, rasa, ereditatea nu pot fi schimbati, iar riscul de a dezvolta hipertensiune este mai ridicata, sunt unii factori care pot fi schimbati:

  • Obezitatea: aceasta este definita ca fiind cu 30 % sau mai mult peste greutatea corporala sanatoasa. Este strans legata de hipertensiune. Intr-adevar, persoanele obeze sunt de 2- 6 ori mai predispusi sa dezvolte tensiune ridicata decat persoanele ale caror greutate este in limitele normale. Profesionalistii medicali recomanda cu fermitate ca toate persoanele obeze cu tensiune ridicata sa slabeasca pana ajung la 15 % peste greutatea sanatoasa.
  • Sensibilitatea fata de sodiu (sare): unele persoane prezinta o sensibilitate crescuta fata de sare, iar tensiunea lor creste daca folosesc sare. Reducerea consumului de sodiu tinde sa scada tensiunea. Americanii consuma de 10 – 15 ori mai mult sodiu decat au nevoie de fapt. Alimentele procesate si cele de tip fast – food contin cantitati ridicate de sodiu. Multe tipuri de medicamente si analgezice contin cantitati mari de sodiu. Cititi eticheta pentru a afla cat sodiu contin alimentele. Obiectivul vostru ar trebui sa nu depaseasca 1500 mg de sodiu pe zi.
  • Consumul de alcool; consumul a mai mult de 1 – 2 bauturi pe zi tinde sa creasca tensiunea la cei care prezinta sensibilitate fata de alcool.
  • Contraceptivele: unele femei care le folosesc dezvolta hipertensiune
  • Lipsa de exercitii: o viata sedentara contribuie la dezvoltarea obezitatii si a tensiunii arteriale ridicate.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *