Efectele tensiunii arteriale ridicate asupra corpului

Tensiunea arteriala ridicata creste sansa (sau riscul) de a dezvolta boli de inima, de rinichi sau AVC. Este si mai periculoasa pentru ca foarte des nu prezinta semne sau simptome.Indiferent de rasa, varsta sau sex, oricine poate dezvolta tensiune arteriala ridicata. S-a estimat ca unul din patru adulti sufera de tensiune ridicata. Odata dezvoltata, dureaza de regula pentru toata viata. Din fericire, poti preveni sau controla tensiunea ridicata.

Care sunt efectele tensiunii arteriale ridicate asupra corpului?

Creierul: tensiunea ridicata este cel mai important factor de risc in cazul unui atac cerebral vascular. O tensiune mult prea ridicata poate cauza ruptura unui vas de sange slabit care pe urma sangereaza in creier. Acest lucru poate cauza atac cerebral. De asemenea, aparitia unui cheag de sange in una dintre arterele ingustate poate cauza atac cerebral.

Ochi: tensiunea arteriala ridicata poate cauza eventual ca vasele de sange din ochi sa sangereze sau sa se sparga. Vazul poate deveni incetosat sau compromis si poate rezulta in orbire.

Inima: tensiunea arteriala ridicata este factor de risc pentru atacurile de cord. Arterele transporta sange cu oxigen catre muschii inimii; daca inima nu primeste suficient oxigen, pot aparea dureri de piept sau angina. Iar daca circulatia sangelui este blocata, poate aparea atacul de cord. Insuficienta cardiaca congestiva este un al efect al tensiunii arteriale ridicate in care inima nu este capabila sa pompeze suficient sange pentru a suplini nevoile organismului.

Rinichii: acestia actioneaza ca filtru pentru a elimina toxinele din corp. Cu timpul , vasele de sange se pot ingusta si intari, lcuru care duce la insuficienta renala.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *