Diagnosticarea hipertensiunii

Hipertensiunea, sau tensiunea arteriala mare, este deseori numita si „boala silentioasa” pentru ca majoritatea persoanelor nu sunt constienti ca o au. Este posibil sa nu aiba simptome sau semne. Cu toate acestea, ea dauneaza corpului si, la un moment dat, poate cauza probleme ca bolile de inima. Din acest motiv, este important sa iti monitorizezi regulat tensiunea, mai ales daca a fost usor peste numarul normal sau daca exista cazuri in istoricul medical al familiei.

Cum se masoara tensiunea

Tensiunea ta poate fi masurata de catre un doctor, la o farmacie sau iti poti achizitiona un monitor de luare a tensiunii pentru acasa. Tensiunea este cel mai des masurata cu un sfigmomanometru, care consista dintr-un stetoscop, o manseta pentru brat, pompa, o valva si un cadran. Tensiunea este masurata in doua feluri: diastolica si sistolica.

Tensiunea poate scadea sau poate creste in functie de varsta, conditia inimii, emotii, activitati si medicamentele administrate. O citire ridicata nu inseamna ca suferi de hipertensiune. Tensiunea trebuie masurata la momente diferite , dupa ce te-ai relaxat cel putin cinci minute.

Pentru a diagnostica hipertensiunea sunt necesare cel putin trei citiri ridicate ale tensiunii.

Tot pentru diagnosticarea hipertensiunii, doctorul iti va pune intrebari despre istoria medicala a ta si a familiei si va evalua factorii de risc. In plus, doctorul va trebui sa parcurga un examen fizic in care va trebui sa iti asculte si inima pentru sunete anormale (care ar putea indica daca artera este partial blocata). Doctorul va controla si tensiunea la mana si la glezna pentru a determina daca sunt slabe sau chiar absente.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *