Cum se masoara tensiunea arteriala

O citire a tensiunii arteriale apare ca doua numere.

Primul si cel mai ridicat dintre cele doua este o masurare a presiunii sistolice sau presiunea din artere in timpul bataii inimii, cand aceasta este umpluta cu sange. Al doilea numar masoara presiunea diastolica sau presiunea din artere in momentul in care inima se relaxeaza intre batai.

Tensiunea arteriala normala creste constant, de la aproximativ 90/60 la nastere la 120/80 la un adult sanatos. Daca ti-ar masura cineva tensiunea arteriala imediat dupa ce ai efectuat un discurs de cinci minute sau dupa ce ai fugit doi kilometri, citirea ar fi cu siguranta mai ridicata. Acest lucru nu este neaparat cauza de alarma; este natural ca tensiunea sa creasca si sa scada in timpul schimbarilor de activitate sau stari emotionale.

De asemenea, este normal ca tensiunea arteriala sa varieze de la persoana la persoana, chiar si de la o zona a corpului la alta. Insa cand tensiunea ramane ridicata, discuta cu doctorul pentru un tratament.

Tensiunea care este mereu prea mare forteaza inima sa se chinuie peste capacitatile sale. Pe langa ranirea vaselor de sange, hipertensiunea poate cauza daune creierului, ochilor si rinichilor. Persoanele cu citiri ale tensiunii de 140/90 sau mai ridicate, luate de cel putin doua ori, se considera ca au probleme cu tensiunea ridicata. Daca aceasta ramane ridicata, doctorul care incepe probabil tratamentul persoanele cu tensiune de 200/130 sau mai ridicata au nevoie de tratament imediat.

Persoanele care sufera de diabet sunt tratate daca tensiunea lor creste peste 130/80 pentru ca aceasta sunt deja predispuse la boli de inima.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *