Ce este tensiunea arteriala mica

Hipotensiunea este termenul medical pentru tensiunea arteriala scazuta (mai mica de 90/60).

Citirea tensiunii arteriale apare sub forma a doua numere. Primul si cel mai mare numar este masurarea presiunii sistolice sau presiunea din artere in momentul in care are loc bataia inimii si aceasta este umpluta cu sange. Al doilea numar reprezinta presiunea diastolica sau presiunea din artere in momentul in care inima se relaxeaza intre batai.

Tensiunea optima a sangelui este de 120/80 (sistolica/diastolica). La oamenii sanatosi, tensiunea scazuta care nu prezinta simptome nu este de regula un motiv pentru ingrijorare si nu necesita tratament. Insa tensiunea scazuta poate fi un semn al unei probleme ascunse – mai ales la persoanele in varsta – pentru ca poate cauza circulatie sangvina inadecvata spre inima, creier si alte organe vitale.

Tensiunea scazuta cronica fara simptome nu este aproape niciodata o conditie serioasa. Insa in momentul in care tensiunea scade subit, iar creierul e deprivat de o cantitate suficienta de sange, pot aparea probleme de sanatate. Se poate ajunge la senzatia de ameteala sau delir. Scaderile bruste ale tensiunii apar cel mai adesea la persoanele care isi schimba pozitia de la orizontala sau sezanda la una verticala. Acest tip de tensiune scazuta se numeste hipotensiune posturala sau ortostatica. Un alt tip de tensiune scazuta care poate aparea la persoane care stau in picioare perioade lungi de timp se numeste hipotensiune neurala mediata.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *